Halal Haram

 

Kopi Luwak atau Kopi Tahi Musang, difatwa halal Majlis Ulama Indonesia
July 20, 2010

JAKARTA, 20 Julai – Kopi Luwak atau Kopi Tahi Musang, kopi termahal di dunia dari Indonesia, difatwa halal oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI) dengan syarat biji kopi berkenaan telah dibersihkan dari kotoran.

"Kopi Luwak dihukumkan mutanajis, ertinya terkena najis. Kopi luwak dinyatakan halal setelah melalui proses pembersihan. Meminum kopi luwak dihalalkan, kemudian mengeluar, menjual beli, meminum kopi luwak, hukumnya boleh," kata Ketua Suruhanjaya Fatwa MUI M'ruf Amin di sini hari ini.

Kopi luwak adalah sejenis kopi yang diproses dengan fermentasi secara semulajadi dalam pencernaan haiwan luwak, binatang yang sejenis dengan musang yang tinggal di pepohonan.

Biji kopi yang masih berkulit, ditelan kemudian sisanya yang berupa biji kopi dengan kulit dalam kopi, keluar bersama kotorannya. Sebelum diolah, biji kopi yang telah keluar tadi dipisahkan dari kotoran luwak secara manual.

MUI mengeluarkan fatwa tersebut berikutan banyak pertanyaan dan keluhan umat Islam mengenai perkara itu, dan berharap dengan adanya fatwa berkenaan, hukum mengenai pengambilan kopi luwak menjadi lebih jelas.

Sementara itu, setiausaha Suruhanjaya Fatwa MUI Aminuddin Yakub berkata MUI telah melakukan kajian dan mendapati haiwan luwak hanya makan kulit luar buah kopi dan menyisakan kulit dalam buah tersebut.

"Dan kalau ditanam, biji kopi itu boleh tumbuh. Dengan demikian, itu bukan najis, melainkan mutanajis," katanya.

Mutanajis berbeza dengan najis kerana ia suatu benda yang dilarang untuk dimakan oleh umat Islam, seperti daging babi, namun mutanajis adalah keadaan apabila sesuatu benda terkena najis, ia dapat dikatakan halal jika najis itu dibersihkan.

Kopi luwak sangat masyhur di kalangan penggemar kopi di Indonesia serta di peringkat antarabangsa kerana memiliki cita rasa unik, hasil daripada proses pembuatan yang "aneh".

Harganya yang mahal juga turut menjadi penarik kepada para penikmat kopi. Di Amerika Syarikat, Kopi Luwak dikenal sebagai kopi kotoran kucing atau "cat-poo coffee" dan dijual dengan harga AS$190 (RM610.85) untuk 500 gram.

Kopi tersebut juga didakwa dikategorikan sebagai langka atau jarang ditemui kerana setiap tahun, hanya 250 kilogram dihasilkan.

Di pasaran antarabangsa, harganya berkisar antara AS$$100 hingga AS$350 sekilogram. – Bernama

Halal Haram 4.5 5 Ahmad Faisal Kopi Luwak atau Kopi Tahi Musang, difatwa halal Majlis Ulama Indonesia July 20, 2010 JAKARTA, 20 Julai – Kopi Luwak atau Kopi Tahi Musang,...


7 komentar:

 1. Nah mulai sudah kita berbicara halal dan haramlah...hubungan hewan pekerja dan kopi ciri khas indonesia...sukses!!

  BalasHapus
 2. untung aku kada minum kopi, teh luwak pang adakah?

  BalasHapus
 3. halal atau bagaimana ini mencoba jawab tanya Mr Fahmi. ya bung Zaidan

  BalasHapus
 4. nang paling nyaman lawan tahi2-nya pang...balum minum gin sdh mabuk tu pang mancium bau itahnya..iyakh eR..?

  BalasHapus
 5. Terima kasih sekali atas info penting ini. Kita sempat ragu2 ketika disajikan minuman kopi luwak tersebut. Mantap sekali lagi terima kasih, Om.

  BalasHapus
 6. ragu ragu sepatutnya imak kembali === jer

  BalasHapus

Mohon komentarnya dengan bahasa yang sopan, terima kasih atas kunjungannya.